miercuri, 23 februarie 2011

Mersul la solar !

Buna!  La sugestia unei colege de facultate , cu un spirit critic foarte dezvoltat ;))  m-am hotarat sa-mi fac blogul mai subiectiv si sa ma las de plagiat diverse articole si diverse site-uri.
In concluzie astazi as vrea sa deschid un subiect despre o activitate pe care multi o critica si in acelasi timp multi o apreciaza. Ca o faci doar din fite, sau ca sa arati bine, mersul la solar este o practica pe care multi o resping spunand ca este daunatoare pielii , si in acelasi timp multi o accepta ca fiind o metoda buna de a arata mai bine .
Si totusi ...ce s-ar face saracele " bombe sexy" siliconate si "botoxate" daca ar aparea pe micile ecrane cu pielea alba ca laptele..fara a atrage privirile obrasnice ale barbatilor? 
Si noi,  mai ales fetele cu pielea mai alba, trebuie sa recunoastem ca am fi incantate sa aveam o tenta de bronz pe noi , in mod permanent fara a fi nevoite sa asteptam vara pentru a prinde putina culoare.
Sa vedem cate de nociv este solarul pentru sanatate!
Dupa ce am studiat diverse articole am obtinut o serie de informatii pe care vi le impartasesc si voua.
In primul rand CE ESTE SOLARUL?
Solarul este un dispozitiv care emite un "conglomerat" concentrat de UVA si, in cantitate mai mica, UVB. Dupa un anumit numar de sedinte, in functie de culoarea pielii si de cat de repede reactioneaza la radiatiile ultraviolete, pielea va capata nuanta de bronz dorita
Initial, trebuie sa eviti sa mergi la solar in urmatoarele situatii:

  1. cand ai varsta mai mica de 16 ani
  2. daca te arzi cand stai la soare
  3. daca ai multe alunite si pistrui pe corp
  4. daca inca din copilarie " te prajeai" cand mergeai la plaja
  5. daca ai cancer de piele sau a avut cineva din familia ta
Exista persoane care si dupa mai multe sedinte de solar nu reusesc sa obtina un bronz vizibil deoarece pielea lor nu secreta destul pigment de colorare a pielii sau melanina si in acest caz solutia o reprezinta autobranzantele.
Pe termen lung, efectele negative ale mersul la solar sunt urmatoarele:
  • leziuni oculare
  • modificari in sistemul imunitar
  • cataracte
  • riduri
  • imbatranirea prematura a pielii
  • cancer
Poti face o comparatie simpla intre zone care nu au fost expuse foarte des la soare si cele expuse frecvent cum sunt fata si mainile si vei observa diferenta de calitate si textura a pielii cu siguranta.

Razele ultraviotele si cancerul de piele

ancerul de piele este printre cele mai des intalnite forme de cancer si aproape 90% din cazuri pot fi legate direct de expunerea la radiatii ultraviolete. Oricine poate face cancer de piele dar exista cateva categorii de persoane care au o predispozitie mai mare. Acestea sunt: 

- persoanele cu ten deschis la culoare, ochi albastri sau verzi, par blond sau roscat;
- persoanele care au multe alunite sau pistrui;
- cei care traiesc sau petrec mult timp in zone montane( expunerea la ultraviolete creste cu altitudinea);
- persoanele care se ard usor cand se expun la soare sau care se bronzeaza foarte greu datorita insuficientei de melanina.
- cei care au antecedente personale de cancer sau au cazui in familie si deci un risc genetic crescut.

Efectele pozitive ale mersului la solar:
  • se presupune ca expunerea controlata la raze U.V este mai sigura chiar decat bronzul natural pentru ca la expunerea controlata la raze U.V razele sunt filtrate in schimb la bronzul natural nimeni nu poate garanta ca razele soarelui sunt filtrate(din cauza subtierii stratului de ozon).
  • fixarea de calciu in organism concomitent cu stimularea sistemului imunitar. 
  • poate stimula rezistenta la efort fizic si aduce o stare psihica buna,pozitiva si optimista.
  • razele U.V ajuta organismul sa previna aparitia osteoporozei prin producerea de vitamina D3
Am citit ca solarul este bun si pentru tratarea acneei, sau a petelor lasate de aceasta . Am citit pe un forum: "Pe mine solarul m-a ajutat intr-o problema de acnee , careia nu i-a gasit remediu nici un dermatolog . Piele mi s-a facut f frumoasa dupa solar si am scapat de acnee ..pe langa asta aveam si o culoare placuta . 
Eu l-am folosit ca , tratament si il mai folosesc din cand in cand pt a ma bronza". 
Insa aceasta afirmatie a fost respinsa de  un specialist care da drept raspuns: "In nici un caz solarul nu e cea mai indicata metoda de a scapa de urmele lasate de acnee. Este adevarat ca, pe pielea bronzata, cicatricile sunt mai putin vizibile, dar soarele nu are nicio legatura cu vindecarea sau ameliorarea acneei. Dimpotriva, expunerea la soare fara o crema de protectie speciala poate cauza aparitia petelor pigmentare. 

Solarul este chiar mult mai nociv, din acest punct de vedere, decat razele UV naturale. Razele de solar sunt mult mai concentrate decat ultravioletele si necesita aplicarea unor creme de protectie special concepute pentru expunerea la solar. Insa multe din saloanele care au solar nu ofera aceasta facilitate. Din acest motiv, in multe tari europene, solarele au fost interzise. 

Petele care au ramas in urma acneei se pot atenua prin tratamentele de depigmentare din cabinetele cosmetice (peeling-urile chimice sau phytopeeling-urile). "


Si totusi daca vreti sa profitati de efectele pozitive ale mersului la solar, va recomand sa urmariti urmatoarele aspecte:
  • e bine ca inainte sa mergi la solar sa nu faci dus si sa nu aplici nimic pe piele
  • Poti lua cu tine la solar o crema obisnuita de bronzat, sau gaseti acolo pliculete cu crema la preturi nu foarte mari intre 3,5 RON si 10 RON. 
  •  Se spune ca nu e bine sa depasesti 6 minute pentru prima data, dar asta se stabilete si in functie de tenul tau cat de deschis sau cat de inchis e, de sensibilitate, dar si de puterea solarului. Unele solare sunt mai puternice iar altele mai slabe… asa ca mai bine intrebi la salon cat iti recomanda sa stai.
  •  Sa te demachiezi in cazul in care ai aplicat machieaj, sa-ti scoti toate bijuteriile si daca esti gravida e contraindicat, e bine sa consulti un medic in acest caz.
Un bronz ideal este obtinut intre 7 si 10 sedinte de solar, intr-o perioada de 2 saptamani, iar majoritatea rezultatelor vizibile se vor vedea in a 3-a sau a 4-a sedinta nu imediat. Asa ca nu disperati daca dupa prima sedinta nu ati vazut rezultate ! Se recomanda o pauza de 48 de ore intre sedinte, iar dupa ce ati obtinut bronzul dorit e bine sa faceti sedinte de intretinere la o perioda de 1 sau 2 saptamani.

Deci ce ati hotarat?  Pe mine ma tenteaza :))  Ramaneti albe sau faceti o vizita la solar ? ;))
Cele care ati fost , puteti lasa comentarii referitoare la experienta, despre efectele intalnite . Va multumesc si va pup !

18 comentarii:

  1. sunt foarte alba sunt foarte tentata sa merg dar imi e frica ....

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am fost pentru prima data si este foarte ok. Chiar nimic de speriat. Inainte sa intru am pus tot felul de intrebari sa fiu eu linistita ca nu se va intampla nimic rau. Si a fost foarte bine,abia astept sa vad rezultate dupa urmatoarele 2 sedinte. Have fun!:-)

    RăspundețiȘtergere
  3. NU MERGETI LA SALOANELE CARE FOLOSESC LAMPIILE CHOCOLATE BROWN!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. EVITATI LAMPILE CHOCOLATE BROWN!!
    AM AJUNS LA SPITAL DIN CAUZA LOR!!!
    Am avut ghinionul acum 2 luni sa merg la un solar care avea lampi Chocolate Brown, iar dupa aceea am ajuns direct la spital cu arsuri!!!
    M-am documentat despre aceste lampi si sunt contrafacute in Ungaria la cea mai proasta calitate!!! Multe saloane folosesc aceste lampi Chocolate Brown deoarece sunt foarte ieftine!!! Patronii saloanelor sunt pacaliti de pretul mic si nu se gandesc mai departe la sanatatea clientiilor!!!
    Toata lumea care merge la solar trebuie sa stie despre aceste lampi si despre cat de proaste sunt!!! Daca tineti la sanatatea pielii si frumusetii dumneavoastra evitati-le!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Prima oară când am fost la solar acum vreo doi ani , am stat 6 minute pentru că mai mult nu era indicat de prima oară. Totuși și prima oară după o zi , două ar fi trebuit măcar să se inroșească pielea , dar nimic. După părerea mea a fost un salon de proastă calitate! Acum , câteva zile m-am dus pentru a doua oară tot 6 minute , și pot să spun că s-a văzut diferența încă din prima zi! După două zile am mers si a 3a zi dar acum am stat 9 minute și pot să vă spun că deja pielea mea are o culoare foarte plăcută și nu am avut probleme de genul "m-am ars" , "pete" etc. Dacă doriți să mergeți la un solar bun care încă de la prima ședința se văd diferențele vă recomand solarele Ergoline !

    RăspundețiȘtergere
  6. hello! eu am fost pana acum de 2 ori, prima data 4 min, apoi 8, tinand cont ca am intrebat si la salon cat pot sta, si mi s-a spus ca daca n-a existat niciun efect"advers" pot sta 8 min, ca nu-s f alba.Cu o pauza de 4 zile intre sedinte(nu am timp), urmeaza sa ma duc si azi pt 10 min, si apoi peste alte 4-5 zile, tot asa 10 min. Mi se pare ca mai repede ma bronzez in 30 min la soare, decat in 10 la salon. :D Intr-adevar, dupa prima sedinta, nu se vede nimic, abia la a doua am observat uniformitatea culorii pielii.Sa vedem azi :P

    RăspundețiȘtergere
  7. salut! eu maine merg la a doua sedinta. Prima am sta 15 min si s a vazut o super diferenta.....sunt extra incantata.....

    RăspundețiȘtergere
  8. 15 minute din prima sedinta?!?!?!? tu esti sanatoasa la cap?

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am facut si acum un an. Dupa ce am obtinut un bronz superb dupa a saptea sedinta, incepand cu 6 minute si crescand cu 2 minute la fiecare sedinta. M.am oprit la 10 minute si dupa ce am obtinut bronzu pe care mi- l doream faceam doar de intretinere. Odata la 4 zile. Depinde de cat de puternice sunt razele, dar sfatul meu este sa nu faceti mai mult de 10 minute. Sa nu uitam de riscurile la care ne expunem si luati pauza 48 de ore.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu am fost la solar si la prima sedinta stat 8 minute fiindca eu am in ten mai inchis, nu alb. Rezultatele se vad abia dupa cateva ore, in special seara. A doua oara am stat 12 minute si da, am obtinut o culoare in sfarsit. Nu am ajuns inca la bronzul acela dar ceva se vede.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna fetelor !! Am si eu o intrebare ,de ceva vreme mi-am pus sparat dentar ,de metal , as putea sa merg la solar sau ma afecteaza ? Dar pana acum nu am mai fost niciodata si nu stiu ce sa fac !!! :(

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ! Acum 2 luni am fost la solar.... trebuie sa mentionez ca aveam un ten perfect! Adica fara cosuri. Dupa ce am mers vreo 2-3 sedinte au inceput sa imi iasa cosuri gramadata pe fata... am tot asteptat si nici acum nu mi-au mai trecut...vreau sa va spun ca e total oribil... Eram super incantata de culoarea pielii, insa se pare ca ceva nu mi-a facut bine... Aveti vreun sfat?

    RăspundețiȘtergere
  13. Ar fi util pentru tine să verifici când ai terminat articolul dacă ai scris corect.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am aproape 17 ani si am avut urticarie cronica ,am voie sa merg la solar ?

    RăspundețiȘtergere
  15. Am fost luni ,miercuri și azi la solar prima oara am stat 15 minute a doua ședință 20 de minute dar nu am avut probleme. Dar azi am fost tot pentru 20 de minute și observ că m-am cam înroșit. Ce pot face? Și cum sa previi sa nu de cojească pielea.

    RăspundețiȘtergere
  16. Specific că sunt în Germania.

    RăspundețiȘtergere
  17. Am făcut plajă, nu m-am bronzat uniform dar m-am facut neagra si as merge la solar să uniformizam bronzul. Oare m-ar ajuta? Care ar fi mai ok, orizontal sau vertical?

    RăspundețiȘtergere