luni, 21 februarie 2011

Idei esentiale pentru imbunatatirea calitatii relatiei de cuplu


Contributia ambilor parteneri pentru obtinerea  confortului emotional in cadrul relatiei de cuplu este elementul cel mai important

Succesul in cariera sau banii, o locuinta super dotata cu toate utilitatile necesare, se pare ca nu sunt intotdeauna suficiente pentru a obtine sentimentul de fericire alaturi de celalalt. Cele mai multe cupluri, dupa mai multi ani de relatie, exprima nevoia de o “schimbare care sa imbunateasca viata de cuplu”. Adesea, cuplurile care ajung la terapie vorbesc despre plictiseala care apare dupa mai multi ani de convietuire impreuna. In multe cazuri femeile sunt cele care afirma ca singuratatea in cuplu se datoreaza barbatului de langa ele. Cat este mit, cat este adevar in aceasta afirmatie?

Practica in terapia cuplului a demonstrat ca nu trebuie sa cautam cauza singuratatii in cuplu a celor doi parteneri doar de partea barbatului. Multe lucrari de specialitate si lucrari literare celebre au confirmat prin exemplele prezentate ca „monotonia ritualurilor intr-un cuplu afecteaza negativ relatia“. Teama de schimbare in general poate sa perpetueze obiceiuri invechite care de multe ori intretin lipsa initiativelor creative, contructive, benefice relatiei. Aceeasi mancare, aceeasi pijama, aceleasi cuvinte pot sa dilueze sentimentele si atractia reciproca a celor doi.

Un cuplu pentru a avea o traiectorie cu destinatia impreuna pana la infinit, trebuie sa-si formuleze permanent scopuri si asteptari catre care sa tinda ambii parteneri

Cheia succesului unei relatii consta in interesul partenerilor unul fata de celalalt. Dorinta de a-l cunoaste mai bine pe celalalt prin aflarea nevoilor, preferintelor si a asteptarilor pentru care amandoi se mobilizeaza sa le indeplineasca, duce la construirea increderii unul in celalalt ca o baza importanta pentru ceea ce vor sa realizeze impreuna.

Increderea si valorizarea partenerului sunt adevarate motive pentru asigurarea continuarii unei relatii de cuplu. 

O atitudine optimista si o personalitate flexibila care admite ca fiinta noastra este in permanenta schimbare, ca din orice situatie oricat de frustranta ar fi se poate invata ceva, ar ajuta la depasirea si integrarea situatiilor dificile. Intotdeauna un conflict, un repros primit din partea partenerului, este bine sa fie insotit de o atitudine optimista asupra situatie, prin care ii este aratata ceiluilalt aprecierea si recunoasterea faptelor sale bune.

O viata de cuplu sanatoasa necesita adaptarea permanenta a interactiunilor celor doi cu ceilalti membri ai familiei sau cu alte persoane conectate la viata sistemului familial al acestora

Un cuplu poate sa evolueze si sa se dezvolte atat in mod independent, cat si in stransa legatura cu membrii familiei celor doi parteneri de viata, incluzand aici si copiii acestora, daca este cazul.  Intelegerea dimensiunilor reale ale sistemului familial, a ierarhiilor din cadrul familiei si a limitelor de influenta asupra celorlalti membri in functie de nevoi, interese si drepturi legale ale membrilor familiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu