miercuri, 23 februarie 2011

Vorbitul in public...e o arta sau o drama?

Nu e chiar usor sa-ti invingi teama de a vorbi in public..nu-i asa? 

Probabil ca fiecare dintre voi v-ati confruntat cu asta ...mai ales acum la facultate cand suntem bombardati cu proiecte, prezentari etc.
Am deschis acest subiect deoarece si eu sufar de un fel de fobie sociala, si vreau sa trec peste asta.  Ca sa fii observat trebuie sa te bagi in seama, sa te remarci, sa ai curajul sa-ti exprimi propriile ganduri si idei in diferite circumstante.
 Ce se intampla cand ne trezim in fata unui public pregatit sa te bombardeze cu replici , critci , si ironii cu privire la prezentarea noastra?  Ne pierdem cu firea  ...simtim ca am ramas fara aer, uitam toate gandurile si ideile, stam cu privirea in jos, rosim si incepem sa "bagam din alea " ....ăăăă, ââââ, si deciiii...

        Cum iti dregi glasul? Cum mentii contactul cu auditoriul? Ce postura abordezi? Ce atitudine e mai potrivita? Cum asculti publicul si mai ales cum incurajezi discutiile?

In primul rand,  incearca sa ajungi mai devreme pentru a deveni familiara cu camera si spatiul in care va trebui sa faci prezentarea. Foloseste spatiul disponibil. 
Nu uitati ca mesajele se transmit prin cuvinte , dupa  cum spunea si Thomas Mann: “cuvantul, chiar si cel mai contradictoriu, mentine contactul. Tacerea este cea care izoleaza.” 
Apoi, contactul vizual este foarte important.Ce rost mai are sa vorbesti daca vorbesti cu capul in pamant, bolborasind ceva acolo ce nimeni nu poate intelege. E ca si cum ai vorbi cu pietre in gura..Daca faci asta ..in primele 5 minute ai pierdut atentia ascultatorilor.
Nu uita sa faci in asa fel incat sa nu fie un monolog. Fii interactiv, pune intrebari, asteapta raspunsuri , in asa fel sa-i soliciti si pe cei prezenti in sala, astfel le va fi mai usor si lor sa-si pastreze concentrarea.Dialogurile, incurajarea intrebarilor venite din randul publicului, anticiparea raspunsurilor, oferirea libertatii de exprimare a publicului arata interes si atentie acordata publicului din partea vorbitorului. Si conteaza! Publicul apreciaza pentru ca publicul are nevoie sa primeasca atentie asa cum si el ofera atentie vorbitorului.
Si foarte important , nu uitati sa exersati fie in oglinda fie intr-un loc unde aveti spatiu si liniste. Daca repetati discursul veti capata o mai mare incredere in voi , si sunt sanse mai mici sa va blocati si sa pierdeti cursul ideilor.
Daca va tremura picioarele, mutati-va usor de pe un picior pe altul, dar nu in ritmul si viteza pe care-ati avea-o daca ati avea nevoie sa mergeti la toaleta. Atentie la limbajul trupului si aveti rabdare sa inghititi atunci cand va vine sa inghititi, fara a mai descrie aici fenomenul inghitirii cuvintelor...
Si pana la urma ganditi-va la un lucru ...ce poate fi atat de rau ?? Toti suntem oameni ..nu vorbesti in fata extraterestilor sau a unor specii diferite ..toti avem emotii uneori si trebuie sa ni le invingem ..suntem oameni si de multe ori gandim la fel ...suntem oameni si de multe ori ne comportam la fel ... 

Succes !   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu