joi, 24 februarie 2011

Critica in cuplu !

Stiti foarte bine ca intr-un cuplu critica este inevitabila, insa haideti sa vedem ce efecte are aceasta asupra relatiei. Parerile sunt impartite; sunte persoane care considera critica benefica pentru relatie deoarece persoana criticata isi va schimba comportamentul intocmai pe placul partenerului. Pe de cealalta parte sunt persoanele care sunt de parere ca critica , in loc sa apropie relatia dintre cei 2 , mai mult o indeparteaza.
Pentru majoritatea oamenilor, critica duce la conflicte, din păcate. Indiferent că vine din partea partenerului de viaţă, a colegilor de serviciu sau a părinţilor, cei mai mulţi dintre noi se simt răniţi atunci când sunt apostrofaţi. Cu toate acestea, dacă sunt „livrate" într-un mod pozitiv, criticile reprezintă una dintre cheile dezvoltării.
Sunt persoane care considera ca daca apar critici sau discutii in contradictoriu cu partenerul de viata, se despart, considerand ca nu se potrivesc. Alte cupluri nu se despart , pastrand armonia de dragul relatiei . Dar pana cand ? Pacea nu poate dura prea mult...paharul se umple la un momentdat la fiecare.
Dacă vrei o relaţie sănătoasă, trebuie să fii pregătit şi pentru momente dificile. Astfel de momente vor apărea tocmai pentru că vreţi să faceţi lucrurile să funcţioneze. O discuţie sinceră este binevenită între parteneri egali, care se respectă. Iar dacă lucrurile care vă ţin împreună înclină balanţa în favoarea păstrării relaţiei, veţi găsi modul vostru personal de a vă arăta unul altuia greşelile.

Incercati ca de fiecare data cand intrati in aceasta arie de conflict , sa folositi cuvinte pozitive; acestea vor ajuta la pastrarea calmului in timpul discutiei. De exemplu in loc sa spui : "M-ai jicnit", poti spune  "M-am simtit prost cand ai procedat asa". Nemultumirea este perceputa mai putin agresiv  daca vorbim despre noi si nu despre celalalt.


Uneori, şi lucrurile mărunte ne dau mari bătăi de cap. Cum ar fi clasicul exemplu al şosetelor aruncate peste tot. Ei, cum ar fi să vă certaţi pentru nişte şosete?! Sau problema este, de fapt, că partenerul tău nu ţine cont de rugăminţile tale? Dacă te enervezi, ia o pauză, până când simţi că-ţi revine umorul.
Cu o remarcă amuzantă vei obţine mai mult decât cu un nou reproş de genul „De câte ori ţi-am spus...". În plus, este de preferat să-ţi păstrezi energia pentru problemele cu adevărat importante şi nu să bombardezi non-stop cu reproşuri care vor sfârşi prin a nu fi luate în seamă. Şi încă ceva: evită formulări de genul „Dacă mă iubeşti, atunci...".
Este posibil ca acest mic şantaj sentimental să îţi aducă o capitulare temporară din partea partenerului, dar, pe termen lung, nu rezolvă nimic. Mai mult, partenerul se va simţi prost, se va închide în el şi va obosi. Cu toţii dorim să ne simţim apreciaţi, respectaţi şi iubiţi. Vrem să ştim că părerea noastră contează. Dacă primeşti astfel de semnale, vei trece mai uşor peste lucruri mărunte şi le vei critica mai puţin. Asigură-te că le transmiţi şi tu, la rândul tău. Încurajează lucrurile bune şi comportamentele pozitive ale partenerului. În acest fel, se va simţi iubit, apreciat şi acceptat.
Uitati ce spune un psiholog referitor la subiectul acesta :
Lena Rusti

psiholog psihoterapeut

Oricum am privi-o, critica nu este bună. Atacă direct stima de sine a persoanei şi poate merge în locuri foarte sensibile, în care rănile pot fi foarte mari. O persoană care este criticată se poate simţi neiubită şi va începe să se retragă din relaţie emoţional, psihologic, iar apoi chiar fizic.
Nu îl putem răni mereu pe celălalt, justificând că îi dorim binele. Mai ales atunci când vorbim de critică lipsită de încurajare. În acelaşi timp, dacă sunt lucruri care ne deranjează, este bine să le spunem, însă într-un mod potrivit. Necomunicarea lucrurilor care ne deranjează poate duce la frustrare, care dăunează la fel de mult cuplului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu