marți, 22 februarie 2011

Tatuajele si pielea ta


In prezent tatuajele sunt foarte populare, ca simbol al originalitatii unei persoane, ca opera de arta pe piele, ca o declaratie vizibila sau ascunsa a dorintelor noastre. Un tatuaj poate sa spuna multa despre o femeie, fiind o demonstratie de curaj dar si de senzualitate si extravaganta. Daca ai ales sa iti faci un tatuaj, prima problema care te va pune pe ganduri va fi legata de tatuaj in sine: modelul, forma lui, locul unde va fi tatuat. Apoi, vei dori cu siguranta sa apelezi la cei mai buni profesionisti. Insa, inainte de a face o demonstratie de curaj, trebuie sa te informezi, trebuie sa stii cum iti afecteaza pielea un tatuaj, care sunt riscurile lui si cum il intretii tot restul vietii, ca sa nu ai regrete mai tarziu. 


CUM SE FAC TATUAJELE Pentru a realiza un tatuaj, un tatuator foloseste un aparat electric ce contine mici tuburi cu cerneala atasate la ace sterilizate. Astfel, se injecteaza cerneala in piele, printr-o serie de mici rani punctate. Totusi, stim ca celulele pielii se regenereaza constant.

Atunci cum de un tatuaj este permanent? Pielea are trei straturi: epiderma, derma si hipoderma. Cand este injectata in piele, cerneala se imprastie prin punctul de insertie atat in derma cat si in hipoderma. Astfel, celulele epidermei, cele care se regenereaza, vindeca zona lezata, dar cerneala ramane in straturile inferioare. Derma recunoaste cerneala ca fiind corp strain, insa pentru ca nu se regenereaza precum epiderma, o blocheaza in celule, pentru a nu se imprastia in organism. Un tatuaj facut corect nu ajunge in hipoderma, care ofera suport pentru cele doua straturi superioare. Daca cerneala ajunge in hipoderma tatuajul nu va fi indeajuns de vizibil. Pe masura ce inaintezi in varsta, cerneala tatuajului ar putea sa migreze mai adanc in derma, de aceea tatuajul isi va pierde din intensitate.

RISCURILE UNUI TATUAJ

Tatuajele patrund prin piele si o ranesc, ceea ce inseamna ca pot aparea infectii ale pielii si alte complicatii, riscuri de care trebuie sa stii si pe care ti le asumi cand ai decis sa iti faci un tatuaj: Reactii alergice Cernelurile pentru tatuaje, mai ales cea rosie, pot cauza alergii la nivelul pielii, sub forma unei iritatii si mancarimi la nivelul tatuajului. Unele cerneluri contin metale, sau alti polimeri din carbon sau plastic, iar cernelurile sunt unoeri subtiate cu alcool, apa oxigenata sau alte substante. O astfel de reactie alergica poate sa apara si dupa ani de zile de la tatuare. Infectii ale pielii Tatuajele pot duce si la infectii bacterine locale, caracterizate prin roseate, umflaturi si dureri, chiar puroi in zona tatuata. Alte probleme ale pielii Uneori in zona tatuata apar umflaturi numite granuloame, cauzate mai ales de cerneala rosie. Pot sa apara si cheloide, tumori ale pielii, cu aspect fibros, alungit, aparute de obicei pe locul unei cicatrice. Boli transmise prin sange Daca echipamentul folosit in tatuare nu este dezinfectat corect si este contaminat, poti sa contactezi diverse boli, de la cele mai usoare bacterii la boli grave precum hepatita C sau HIV. 

INTRETINEREA TATUAJELOR
 • In momentul tatuarii, tatuatorul va curata des rana tatuajului si la sfarsit iti va unge tatuajul cu un gel (ex. Bepanthen) si apoi va aplica un pansament.
 • Timp de cel putin doua saptamani va trebui sa urmezi periodic acelasi ritual in asa fel incat sa nu lasi rana (pentru ca initial tatuajul este o rana!) sa formeze o coaja. Pielea trebuie sa fie hidratata foarte bine! Dupa ce ungi tatuajul cu un unguent de tipul Bepanthen va trebui sa il acoperi (pentru a-l feri de infectii) cu o bucata de folie alimentara pe care o vei lipi cu leucoplast.
 • Evita expunerea la soare, la apa fierbinte sau apa cu clor, mai ales in prima luna, pana ce rana tatuajului se vindeca complet. • Daca ai cea mai mica senzatie ca tatuajul este infectat sau nu se vindeca asa cum trebuie, apeleaza imediat la un medic specialist! 


 Foarte rar, tatuajele sau machiajul permanent pot sa cauzeze umflaturi sau arsuri in zonele afectate in timpul unui examen RMN. In toate aceste cazuri vei avea nevoie de medicatie si de tratament adecvat pentru a inlatura problema. Uneori este recomandata scoaterea tatuajului. Trebuie sa retii ca cernelurile pentru tatuaje sunt clasificate drept cosmetice, prin urmare nu sunt aprobate de specialisti in sanatate.

PRECAUTII

 Inainte de a te tatua, fii sigura ca raspunzi acestor intrebari
: - Cine va face tatuajul?
 - alege un salon cu o reputatie excelenta si cu o licenta internationala in tatuare
. - Tatuatorul este atent la igiena? - urmareste ca acesta sa se spele pe maini si sa-si puna manusi chirurgicale inainte de a incepe tatuarea. De asemenea, asigura-te ca a sterilizat instrumentele sau, daca sunt de unica folosinta, ca la scoate din recipiente sigilate
 - Esti absolut sigura ca vrei sa faci un astfel de pas?
 - gandeste-te bine inainte de a te tatua, nu lua o decizie de moment. Ia in considerare si sensibilitate pielii tale si de cat de sigura esti pe modelul ales si pe locul in care vrei tatuajul. 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu