vineri, 25 februarie 2011

Ti se electrizeaza parul ?

Adăugaţi o legendă
Sunt sigura ca fiecare femeie,mai ales acele cu parul ondulat ,  are aceasta problema numita " mi se electrizeaza parul ", mai ales in sezonul rece. In continuarea o sa vedem  cateva trucuri pentru a incetini electrizarea acestuia.
In primul rand sa vedem cauzele electrizarii parului:

  • mostenirea genetica. Daca in familie ai persoane care se confrunta cu un par rebel , esti mult mai predispus sa te confrunti si tu cu aceiasi problema. Umiditatea ea firelor rebste deseori cauza electrizarii parului.
  • Expunerea frecventa la soare si la vant
  • utilizarea produselor de coafat care usuca parul
  • parul tratat chimic; vapsit, permanenet , decolorat  este predispus electrizarii deoarece tratamentele duc la dezhidratarea firului de par
  • spuma de par , fixativul , vor duce si ele la aparitia firelor rebele deoarece au in concentratia lor un grad ridicat de alcohol
  • abuzul aparatelor de coafat cu caldura cum ar fi placa de intins parul, uscatorul, ondulatorul duc la uscarea excesiva a firului de par si implicit la electrizarea acestuia.
  • aerul cald umed determina electrizarea parului. De  asemenea si tratamentele cu uleiuri incalzite pot duce la electrizarea parului.
  • utilizarea unor balsamuri pe baza de uleiuri de asemenea contribuie la electrizarea parului.
  • persoanele care au un fir de par gros sunt mai predispuse la aceasta problema.
  • folosire produselor cosmetice care usca parul. Acestea sunt cele care contin ingrediente de genul: alcohol sau chimicale agresive cum ar fi sodium lauryl sulfate, calcium sau lithium hydroxide.
  • lipsa hidratarii si a proteinelor din stratul cortical al firului de par duc la deshidratare, cauze principale ale electrizarii parului.
  • unele medicamente pot dezechilibra nivelul ph-ului, fapt care contribuie la apartia factorilor propice electrizarii firelor de par. Stresul si bolile, in combinatie cu o dieta saraca in vitamine, minerale si amino-acizi duc la deteriorarea firului de par si aparitia varfurilor despicate, electrizarea si caderea parului.
  • atingerea parului pe parcusul zile poate cauza electrizarea parului. Cu cat iti treci mana prin par, cu atat mai predispus va fi sa se electrizeze.
  • o tunsoare nepotrivita poate dauna foarte mult si agrava aceasta problema.
In continuarea haideti sa vedem cum putem preveni electrizarea parului :

SAMPONUL

Parul tau are nevoie de uleiurile sale naturale de pe scalp pentru a-l imblanzi. Pentru ca acest lucru sa se intample, nu ar trebui sa folosesti samponul zilnic pentru ca acest lucru va inlatura uleiurile naturale din scalp, care au de fapt un efect pozitiv, hranitor.
Daca nu poti renunta la spalatul pe cap zilnic, atunci inlocuieste samponul cu un balsam sau dilueaza cu putina apa samponul obisnuit. Pentru a hidrata cheratina, proteina care face parte din structura firului de par, alege sa te speli pe cap cu un sampon delicat si sa folosesti apoi un balsam foarte hidratant.

Cauta intotdeauna ingredientele naturale – mierea, musetelui- si evita sa achizitionezi produse care contin – alcohol, sodium, calcium sau lithium.
Dupa fiecare spalare este indicat sa iti clatesti parul cu apa rece care va inchide cuticulele de la suprafata firului de par si va da un aspect neted.
Alege samponul in functie de grosimea firului de par. Pentru parul subtire un produs foarte hidratant va elimina electrizarea parului insa va avea tendinta de a lua din volum. Pentru parul gros este indicat sa folosesti un produs care netezeste firul de par.
BALSAMUL
Foloseşte un balsam la fiecare spalare pentru a ordona firele rebele. Cel mai bine este sa folosesti un balsam fara clatire (leve in) recomandat pentru parul uscat, deteriorat si aspru. Gama Gliss de la Schwarzkopf este creeata special pentru netezirea  firului de par.
USCATORUL DE PAR
Acesta poate deveni un cosmar daca e folosit incorect. Lasa parul sa se usuce in mod natural cat mai mult posibil, si la final apeleaza la un difuzor.
Daca nu poti renunta la uscatorul de par, tine-l la o distanta de cel putin 20 de centrimetri, orientat cu varful in jos, in sensul cresterii firelor de par si foloseste-l la o temperatura mai scazuta decat in mod obisnuit. Este indicat sa iti usuci parul treptat, impartindu-l in sectiuni diferite. Desi aceast metoda dureaza mai mult timp, merita efortul.
Progresele tehnologiei iti sunt de ajutor in acest sens – pe piata exista o serie de usactoare de par care degaja ioni negativi, impiedicand astfel electrizarea statica a parului.
Nu usca insa niciodata parul prin frecare cu prosopul pentru ca se electrizeaza si mai tare. 
PERIATUL
Periatul des deterioreaza in timp structura firului de par. De aceea foloseste peria sau piaptanul cu moderatie si opteaza mai degraba pentru utilizarea unor produse realizate din material natural.
Periile confectionate din par de porc sau de lemn, sunt cele mai bune alegeri, intrucat obiectele de metal sau material sintetice folosite pentru coafat electrizeaza si mai mult parul.
COAFATUL
Pune fixativ pe perie si piaptana-te inainte ca aceasta sa se usuce, in acest fel imblanzesti firele rebele. Functioneza la fel de bine si cu ajutorul unui servetel. Acopera parul pe lungime cu servetelul si pulverizeaza fixativul. La final, poti folosi si un spray pentru stralucire. Foloseste in special produse anti-frizz, special concepute pentru a lupta impotriva electrizarii parului, cum ar fi Gloss Serum, de la Wella High Hair, care potoleste si firele rebele.
MATERIALE NATURALE
In plus fata de piaptan, hainele pe care le porti trebuie sa fie si ele confectionate din fibre naturale. Puloverele sau caciulile tricotate din fibre sintetice nu absorb umiditatea din aer, deci se incarca foarte usor cu electricitate statica, care intra in “conflict” cu energia acumulata de firele de par. Acelasi lucru se intampla si in cazul hainelor din lana, cu toate ca acesta intra in categoria fibrelor naturale. Cea mai buna alegere sunt hainele din matase, satin, bumbac sau in.
Si materialul din care este confectionata fata de perna influenteaza felul in care arata parul nostru! Cel mai bine ar fi sa iti odihnesti podoaba capilara pe o fata de perna din satin,  vei observa ca parul se va electriza mai putin.
HIDRATARE
Lipsa hidratarii este cea mai frecventa cauza care duce la electrizarea parului.
Daca nu iti ingrijesti corespunzator parul, va deveni poros si isi va pierde calitatea de a retine sebumul natural necesar hidratarii. In aceeasi masura in care tenul are nevoie de hidratare, si parul trebuie sa beneficieze de un plus de hidratare pentru a arata frumos si sanatos. De aceea este necesar sa folosesti masti de par si balsamuri cat mai hidratante.
Uleiul de cocos, ricin sau masilne sunt foarte eficiente in hidratarea firului de par.
Gliceria vegetala naturala poate fi adaugata in produsele de coafat si folosite cu success in tratarea parului electrizat.
Dupa spalare pentru a imblanzi solzisorii de la suprafata firului, aplica o masca reparatoare care vei vedea ca “lipeste” locurile cu probleme in cateva minute.
Aplica pe varfuri ulei de argan cosmetic (ori cu 30 de min inainte de spalarea parului si in acest caz il poti aplica pe toata lungimea parului, ori dupa spalare pentru luciu)- este extrem de bogat in vitamina E si steroli, cu proprietati antioxidante mult peste medie.
Daca, dupa ce ai aplicat produsul, iti  infasori capul cu folie de aluminiu si o incalzesti cu foehnul, masca isi va face si mai bine efectul.
In cazul parului deteriorat, un masaj al capului poate face adevarate minuni: stimuleaza circulatia ia sangelui si secretia de sebum, determinand astfel cresterea unui par sanatos.
RECE
Aerul rece combate electrizarea parului prin inchiderea cuticulelor de la suprafata firului de par. De aceea ai doua metode la indemana:
  1. Clateste-ti parul cu apa foarte rece (apa sau apa in combinatie cu otet) Otetul ajuta la netezirea cuticulelor firului de par. De asemenea echilibreaza pH-ul si contribuie la adaugarea unui plus de stralucire.
  2. Dupa ce ti-ai uscat parul, folosese-l un minut pe optinunea de aer rece. In acest fel vei aduga stralucire si volum.




2 comentarii: