miercuri, 2 martie 2011

De ce femeile traiesc mai mult decat barbatii?

Multe studii , au adus la cunostinta faptul ca femeile traiesc mai mult decat barbatii.
Oare de ce ? Le mancam noi zilele chiar asa de repede ?  


Majoritatea centenarilor sunt femei, in proportie de patru la unu fata de barbati. Cercetatorii spun ca acest fapt isi are originea in comportamentul fiecarui sex, dar si in diferentele de ordin biologic, social si psihologic. 

Barbatii infrunta mai multe riscuri 

Barbatii infrunta moartea de mai multe ori in viata din motive de neglijenta sau de comportament riscant, mai ales intre 15 si 24 ani sau 55 – 64 ani. La 50 ani, scaderea nivelului de testosteron favorizeaza cresterea colesterolului rau in detrimentul celui bun, ceea ce face ca barbatii sa fie mai vulnerabili la bolile cardiovasculare. 

Metabolismul barbatului este mai rapid 

Asta inseamna ca organismul are tendinta sa se distruga mai repede. 

Femeia beneficiaza de protectie interna 

Estrogenul ii protejeaza inima femeii, cel putin pana la menopauza. El actioneaza ca si antioxidant, neutralizand radicalii liberi ce dauneaza celulelor si accelereaza imbatranirea. Ciclul menstrual contribuie la diminuarea excedentului de fier stocat in organism si care contribuie la formarea radicalilor liberi. 

Femeia nu se grabeste 

Femeile sunt supuse in principiu riscurilor unor boli cronice precum artrita, osteoporoza si bolile autoimune, in timp ce barbatii sunt in primul rand victime ale unor boli mortale, precum cardiopatiile. Asta nu inseamna ca femeile nu sunt bolnave de inima, dar ca, prin comparatie, nivelul cardiopatiilor este mai ridicat in cazul barbatilor. Femeile, in schimb, traiesc cu bolile lor, nu mor. 

Femeia dispune de un avantaj genetic 

Exista o gena a cromozomului X care este esentiala pentru repararea ADN-ului. Barbatul, care nu poseda decta un singur cromozom X, are deci o capacitate mai mica de reinnoire a materialului genetic. Femeia, care are doi cromozomi X, este avantajata. 

Sfaturi pentru o viata lunga 

Ce pot face atat barbatii cat si femeile pentru a-si mari speranta de viata? Nicio surpriza in lista de sugestii, dar intotdeauna e bine sa le repetam deoarece s-a demonstrat ca urmatorii factori au impact asupra longevitatii. Nu uita: chiar si schimbarile mici contribuie la incetinirea ritmului de imbatranire si la conservarea sanatatii. 

  • Mai multe fructe si legume – 5 portii zilnice diminueaza riscul de cancer. 

  • Peste la meniu – de 2 ori pe saptamana pentru reducerea riscului de boala cardiaca. 

  • Vitamine – carenta de vitamina B12 provoaca dementa si pierderi de memorie. Calciul protejeaza de osteoporoza. Acidul folic reduce riscul de cancer la colon. 

  • Mers pe jos – in ritm energic, 30 minute pe zi, de cel putin 5 ori pe saptamana ajuta la prevenirea osteporozei. 

  • Igiena somnului – imbunatateste imunitatea. Lipsa somnului, adica mai putin de 5 ore pe noapte, mareste cu 15% riscul de mortalitate. 

  • Fibrele – consumul de fibre scade riscul de diabet tip 2 si ajuta la scaderea in greutate. 



  • Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu