vineri, 11 martie 2011

Dupa despartire: ei si ele

Se spune ca barbatii si femeile reactioneaza diferit dupa destramarea unei relatii de lnga durata. Barbatul are un mod diferit tineri_despartitide a trece peste o despartire, la randul ei, femeia, gaseste alt tip de resurse pentru a face fata acestui episod dureros. Evident, fiecare persoana, indiferent de sex, are propria maniera de a interioriza evenimentul, de a-l intelege si de a merge mai departe. Cu toate acestea, psihologii sunt de parere ca se pot trasa cateva linii generale, cu privire la modul cum ambele sexe trec peste o despartire.
Astfel, chiar daca un barbat nu ar recunoaste nici batut ca sufera, oricarui reprezentant al sexului masculin ii vine greu sa accepte pierderea confortului si sigurantei afective din cadrul unei relatii. Chiar daca vor ascunde durerea, barbatii sunt extrem de vulnerabili si de devastati in interior, in urma unei astfel de pierderi. Cel mai probabil, dupa o despartire, el nu se va plange nimanui. Chiar daca ii lipsesti si va dori sa te caute, este foarte probabil sa nu o faca, in primul rand din orgoliu. Toate acestea pentru ca barbatii au o gandire mult practica decat a femeilor: nu le place sa fie compatimiti, nu suporta sa dea explicatii sau sa intre in detalii referitoare la viata lor personala. In plus, ei accepta si interiorizeaza mai bine frustrarile, fiind capabili sa mearga mai usor mai departe si sa se adapteze noii situatii, chiar daca pe dinauntru sunt ravasiti.
Cel mai simplu mod de a da totul uitarii, sunt iesirile cu prietenii. Psihologii avertizeaza ca, de regula ,barbatii nu-si exprima suferinta prin cuvinte sau prin lacrimi, insa, ei pot cadea cu usurinta depresiei si patimei alcoolului. Daca este respins si gasindu-se iarasi in situatia de celibatar, cel mai probabil, pentru a uita durerea, un barbat va decide penytu o perioada sa iasa la vanatoare. Poate ca se va aventura in relatii pasagere, tocmai pentru a-si demonstra calitatile de castigator.
O alta arma a barbatilor este detasarea. Este demonstrat de psihologi faptul ca, dupa un esec emotional, o femeie intotdeauna se va simti mai vinovata decat barbatul, ea se va invinovati cu usurinta. Nu si barbatii. Dupa ce li se tranteste usa in nas, nu vor incepe nicidecum sa-si analizeze greselile sau situatia. Dimpotriva, fiind vulnerabil, el va cauta sa-si aminteasca momentele mai putin placute ale relatiei, cand a fost cicalit sau cand nu i s-a acordat suficienta atentie si va incerca sa se detaseze. O va face premedidat, pentru a putea merge mai departe.
Nu se poate spune ca femeile sufera mai mult. Ar fi o nedreptate sa se afirme acest lucru. Cu toate acestea, din studiile psihologice, reiese faptul ca ele trec prin depresii mai accentuate dupa astfel de despartiri, tocmai pentru ca nu pot lasa trecutul in urma. De asemenea, femeile au tendinta de a analiza mai mult si de a diseca subiectul dureros pana la limite.
Ea nu va suferi niciodata in tacere. Primul lucru pe care il va face va fi sa-si sune mama, sora sau cea mai buna prietena si sa se confeseze. Va cauta suport afectiv si intelegere din partea celor apropriati. Femeia se desprinde mult mai greu de ceea ce a fost. Astfel, chiar daca il va consiedera pe el vinovat, nu va inceta concomitent sa se invinovateasca si sa spuna ca a fost din vina ei si sa persevereze intr-o serie de intrebari de genul: chiar s-a terminat? nu se mai poate face nimic? dar daca am incerca o impacare? Femeia are tendinta sa-si faca singura rau, pentru ca vorbind neincetat despre trecut, nu-l va putea lasa in urma.
Daca barbatii se refugiaza in alcool, pentru femei mult mai tentant este frigiderul. In starile depresive, sunt sanse foarte mari ca o femeie sa dea iama in frigider si sa manance compulsiv.
Dupa o lovitura emotionala, femeile se confrunta cu tot felul de temeri si asta pentru ca ele gandesc in perspectiva. Un esec profund o va determina sa-si piarda increderea in sine. Se instaleaza anxietatea de a nu fi din nou dezamagita sau de a nu putea avea un alt barbat, cel putin la fel de bun. De aceea, tendinta este de a se inchide in casa si de a nu dori sa socializeze cu nimeni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu