joi, 4 august 2011

Emisfera stanga vs. emisfera dreapta


Ai auzit oamenii spunand  ca tind sa foloseasca mai mult emisfera dreapta sau pe cea stanga a creierului? De la carti pana la programe Tv, ai auzit probabil aceasta fraza mentionata de nenumarate dati sau poate ca ai facut chiar tu un test online pentru a afla in ce categorie te incadrezi.
Care este teoria legata de emisfera dreapta, respectiv  emisfera stanga?
Potrivit teoriei dominantei uneia dintre emisferele cerebrale, fiecare parte a creierului controleaza diferite tipuri de gandire. In plus, oamenii prefera un tip de gandire, in defavoarea celuilalt. De exemplu, o persoana care “gandeste cu emisfera stanga” este adesea considerata mai logica, analitica si obiectiva, in timp ce o persoana care “gandeste cu emisfera dreapta” este considerata mai intuitiva, ganditoare si subiectiva.
In psihologie, teoria se bazeaza pe asa numita lateralizarea functiilor cerebrale. Asadar, fiecare parte a creierului controleaza intr-adevar functii specifice? Gandesc oamenii fie cu emisfera dreapta sau cu cea stanga? Precum multe mituri din psihologie, acesta are o baza reala, care a fost insa mult deformata si exagerata.
Aceasta teorie isi are originile in munca lui Roger Sperry, castigator al premiului Nobel. În 1981, neurochirurgul Roger Sperry a câstigat Premiul Nobel pentru demonstrarea experimentala a functionarii specifice a celor doua emisfere cerebrale. O substanta neuronala complexa, aflata la baza creierului si numita corpul calos, se constituie într-un sistem de interconectare între cele doua emisfere. Prin aceasta structura materiala cele doua emisfere comunica, asigurând practic o functionare coerenta a întregului sistem nervos central.
Din aceasta cauza, natura profund duala si conflictuala a mintii noastre era putin evidentiabila experimental si deci dificil de a se constitui în premisa pentru o constructie teoretica adecvata. Sectionarea corpului calos la un pacient bolnav de epilepsie i-a permis lui Sperry sa demonstreze experimental ca cele doua emisfere au functii diferite si practic lucreaza independent. Experimentele efectuate au demonstrat ca o emisfera (de obicei cea stânga) este specializata în procesarea lineara, analitica a informatiilor din lumea înconjuratoare.
Emisfera stanga este sediul limbajului, cuvantului, implica aspectele lingvistice ale scrierii.
Abilitatea intelectului de a opera logic, cititul, scrisul si vorbitul, aspecte ce formeaza ceea ce am putea considera baza culturii occidentale sunt ,de asemenea, legate exclusiv de emisfera stânga.
Cealalta emisfera a cortexului functioneaza diferit, fiind responsabila de procesari globale mai degraba decât a aspectelor individualizabile. Aspectele cu care aceasta emisfera se ocupa sunt de natura unei abordari holiste, abstracte,  creative si imaginative. Aici se identifica a fi sediul emotiilor, al vizualizarii spatiale si a tuturor aspectelor legate de vise.
Caracteristici persoanelor, in functie de emisfera dominanta.

Emisfera dreapta
este increzatoare in fortele sale;
- ii plac filosofia si religia;
- este creativa;
- romantica si visatoare;
- poate intelege limbajul non-verbal;
- intuitia functioneaza la maximum;
- se gandeste mereu la prezent si viitor.
Emisfera stanga :
- cu o logica rigida;
- carora le plac cifrele;
- matematica si stiinta;
- sunt practici;
- calculati;
- iubesc siguranta;
- prezentul si trecutul;
- doresc mereu sa invete cate ceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu